leheküljed

Wednesday, August 15, 2012

hügel kultuur(kuhikpeenar)



Hügelkultuur-hugelkultuur-kuhikpeenar on tradistsiooniline Saksa aiandusviis, mille on toonud permakultuuri Sepp Holzer. Hügelkultuuri saladuseks on peenardesse maetud puit. Suurematesse peenardesse võib matta, terveid mahalangenud puid, mi
s lagunedes tekitavad soojust, salvestavad niiskust ja annavad toitaineid taimedele. Soovitav on kasutada väheväärtuslikku pehkinud puid, igal juhul mitte toorest okaspuud. Peenra järsud küljed moodustavad päikesesoojust salvestava seina ning oma kõrguse tõttu heaks tuuletõkkeks, eriti kui seal peal kasvatada kõrgeid taimi, nagu päevalilli, või maapirni. Selle tulemusena tekib soe mikrokliima. Seega tasub peenarde rajamisel arvesse võtta päikese liikumist ja tuule suunda.
Peenra rajamiseks kaevatakse esmalt kraav, mille sügavus võib varieeruda olenevalt peenra suurusest 30cm-1,5m ning laius 50cm-2m. Kaevamisel pannakse eraldi mättad, pindmine viljakas muld ja sügavam muld. Kraavi laotakse kuhja puunotid ja kaetakse mätastega, mis asetatakse nottidele tagurpidi. Seejärel pannakse sõnnik ja kõige peale viljakas muld ning põhukiht. Peenra küljed soovitatakse teha isegi 45-70 kraadise nurga all, sõltuvalt mullast. Liiga järsud seinad halvendavad peenra tihenemist ja toimimist.
Kui peenra süda teha peenetest puudest, siis kõduneb see kiiresti ja seal on soovitav kasvatada esimesel aastal ühe aastaseid taimi, hiljem aga kahe-kolme aastaseid taimi, näiteks maasikaid. Kui peenra sisu on tehtud jämedamatest puudest, siis laguneb see aeglasemalt ja esimestel aastatel ei ole tulemus nii kiire, kuid muutub ajaga järjest paremaks. Aja jooksul peenrad vananevad, puidu ammendumise tõttu ning siis tuleb peenrad uuendada, ehitades need algusest peale uuesti üles.

No comments:

Post a Comment